Eh betul ker ikut saya ni?

Dec 6, 2008

Jom Masak : Spaghetti Carbonara (bolognese?) Tesco





Bahan-bahan:
1 paket spaghetti
1 tin mushroom bulat - dibelah dua
1 botol sos spagethi - ketiga2 bahan ni beli kat Tesco jenama Tesco nyer
Sedikit daging cincang
fish ball secukup ramuan
sosej secukup ramuan
sayur campur secukup ramuan
garam
2 biji tomato - diblend sehingga hancur, jgn letak air banyak sgt nnt cair sgt
sedkit oregano
1 helai daun bay
1 biji bawang besar utk menumis
sedkit sos tomato dan cili secukup rasa

Cara masak:
tumis bawang, tumis daging sehingga masak
masukkan sos spageti dan biarkan sehingga masa
masukkan fish ball, sosej, sos cili dan sos tomato serta mushroom
perasakan garam rasa dlm sos yang dituang tadi
masak biar mendidih
masukkan sayur campur, daun bay dan sedikit oregano dan masak beberapa minit
tuang atas spageti yang telah direbus tadi dan boleh dimakan

==dinamakan spageti tesco sbb bahan utama beli kat tesco.dan ini percubaan pertama yang aku buat style carbonara ni.selalu buat spageti goreng saja. dan Alhamdullilah percubaan ni aku berjaya dan berjaya mendapat pujian..ngeh ngeh ngeh. dan bahan2 lain mcm fish ball aku letak ikut suka aku tak ada nak bilang berapa biji. kita yg masak kita le tgk sendiri cukup ke tak nyer...selamat mencuba ====

4 comments:

.s.o.f.i.a. said...

ekcelinya kan.... what does CARBONARA mean......????

MsCinderella said...

===Like most recipes, the origins of the dish are obscure, and there are many legends about it. As the name is derived from the Italian word for charcoal, some believe that the dish was first made as a hearty meal for Italian charcoal workers. This theory gave rise to the term "coal miner's spaghetti," which is used to refer to spaghetti alla carbonara in parts of the United States. Others say that it was originally made over charcoal grills. Still others suggest that it is so named because the specks of bacon and pepper in the pasta look like bits of charcoal. It has even been suggested that it was created by the Carbonari ("charcoalmen"), an Italian secret society.===

ni yg cin dpt dr wiki...opkos dr itali..actually tak pernah guna spageti carbonara ni pun..dgr org sebut pun..

teringat lak Mek berhutang dgn kiter nak buat spageti ni...hehe

zakir lazarus said...

cinderella tipu tak nampak macam cabonara pun..... itu bolognese... keciwa..... hmmmm

MsCinderella said...

wahhhh mintak maaf la cik/en zakir lazarus...dah lama tempek gambo ni baru org bgtau yg ni bukan carbornara punya...mcm bologenese..ok la nnt saya edit balik perkataan tu nyer...terima kasih..hmmmm kenapa lak nyer nak kecewa rasanya anda masuk blog ni by google kan..rasanya banyak lagi blog/web/fp yg bgtau pasal spageti carbornara ni..so ada banyak pilihan yg saudara/i boleh pilih...jgn kecewa2 lagi nyer..kalau tak larat nak search sila p klik menu DARI DAPUR sebelah kiri blog ni..banyak link blog/fp yg menceritakan makanan sahajaaa...soooo pandai2 la masuk dan buat pilihannnyer...

sekian,